projelerimiz

Projelerimiz

Yeşil Aklama İzleme

Yeşil Aklama (Green washing) İzleme projesi, sürdürülebilirlik çabalarının inandırıcılığını baltalayan yeşil aklama uygulamalarına dikkat çekmeyi ve incelemeyi hedefliyor. Bu soruna karşı şeffaflığı ve hesap verebilirliği teşvik ederek, yeşil aklamaları pratiklerini izleyip, raporlayarak ve ilgili tarafları güçlendirerek mücadele etmeyi hedefliyor.

Proje, bir yıl sürecek ve iki aşamadan oluşacak: Metodoloji geliştirme ve izleme-raporlama. İlk aşama olan metodoloji geliştirme, yeşil yıkama vakalarını tanımlamak için güçlü bir metodoloji oluşturmayı amaçlıyor.

İkinci aşama ise izleme ve raporlama. Bu aşamada, çeşitli platformlardaki yeşil aklama vakalarını izleyebileceğimiz bir metodoloji ile farkındalığı artırmayı hedefleyecek. Bu çabalar, yeşil yıkama uygulamalarına dair kapsamlı bir veritabanı oluşturarak, iklim aktivizmini güçlendirecek ve şeffaflık ile hesap verebilirliği artıracak.

* Teyit Yeşil Aklama İzleme (Projesi), Avrupa İklim Vakfı (ECF) ve Fransız Büyükelçiliği’nin finansal desteğiyle yürütülmektedir.

yeşil aklama

İklim

Teyit’in 2020’de hayata geçirdiği yazı ve videolardan oluşan koleksiyon ile iklim değişikliği hakkındaki mitleri, Türkiye’de bu alandaki politikaları ve çözüm yolunda yapılması gerekenleri inceledik.

teyit-iklim

Salgın Var

Soner Yalçın’ın Kara Kutu isimli kitabıyla modern tıp ve aşı karşıtı iddialar da tekrar yayıldı. Kara Kutu kitabındaki iddiaları enine boyuna araştırdığımız bu çalışmada halk sağlığını tehdit eden iddialara bilimsel verilerle yanıt verdik.

Factory

Factory’de yanlış bilgi sorununu dert eden yeni medya girişimlerini bir araya getirerek işbirliğine dayalı sağlıklı bir medya ekosistemi inşa etmeyi amaçladık. Bu bağlamda 2019 – 2023 yılları arasında bilgi aktivistlerine ve medya girişimlerine kapasite geliştirme, işbirliği alanı ve ağ destekleri sunarak yanlış bilgi sorununun çözümüne katkıda bulunmayı hedefledik.